Nakarm Swoje Dziecko

Placki dyniowe z rodzynkami

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Placki dyniowe z rodzynkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Rodzynki zalewam wrzącą wodą, a po chwili przelewam je na sitko i zostawiam do dokładnego odsączenia z wody. W misce dokładnie mieszam wszystkie pozostałe składniki. Robię to mikserem lub łyżką. Dodaję osuszone rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, kładę po łyżce masy i smażę na niezbyt dużym ogniu po około 2 minuty z obu stron. Uważając aby się nie przypaliły. Usmażone odsączam na ręczniku papierowym. Podaję jeszcze ciepłe z jogurtem i aronią w rumie. *ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubi się bardziej słodkie placki *gdyby puree z dyni nie było gęste, to można dodać więcej mąki, a jeśli jest zbyt gęste, to można dodać trochę mleka lub jogurtu *z tej porcji wyszło mi 9 placków *jeśli placki będą jadły dzieci, to podajemy je z sokiem lub jogurtem

 

 

Składniki:

  • gęste puree z dyni - 100 g
  • mąka tortowa - 100 g
  • jajko - 1 szt.
  • cukier* – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • rodzynki – 3 łyżki
  • olej – do smażenia

 

DO PODANIA:

 

placki dyniowe