Placki dyniowe z rodzynkami
Placki dyniowe z rodzynkami
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewam wrzącą wodą, a po chwili przelewam je na sitko i zostawiam do dokładnego odsączenia z wody. W misce dokładnie mieszam wszystkie pozostałe składniki. Robię to mikserem lub łyżką. Dodaję osuszone rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, kładę po łyżce masy i smażę na niezbyt dużym ogniu po około 2 minuty z obu stron. Uważając aby się nie przypaliły. Usmażone odsączam na ręczniku papierowym. Podaję jeszcze ciepłe z jogurtem i aronią w rumie. *ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubi się bardziej słodkie placki *gdyby puree z dyni nie było gęste, to można dodać więcej mąki, a jeśli jest zbyt gęste, to można dodać trochę mleka lub jogurtu *z tej porcji wyszło mi 9 placków *jeśli placki będą jadły dzieci, to podajemy je z sokiem lub jogurtem
Składniki:
- gęste puree z dyni - 100 g
- mąka tortowa - 100 g
- jajko - 1 szt.
- cukier* – 1 łyżka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
- rodzynki – 3 łyżki
- olej – do smażenia
DO PODANIA: