Nakarm Swoje Dziecko

Dyniowy budyń dla najmłodszych

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dyniowy budyń dla najmłodszych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę. Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Następnie miksujemy. Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń. DO PODANIA: Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia. Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.

 

Składniki:

  • Składniki:
  • 0,5 litry mleka,
  • 200 g miąższu dyni ( po obraniu),
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • Dodatkowo do podania:
  • 300 g miąższu dyni (po obraniu) do dekoracji,
  • 2-3 kostki białej czekoladydo dekoracji,
  • Melisa do dekoracji,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Dyniowy budyń