Dyniowy budyń dla najmłodszych
Dyniowy budyń dla najmłodszych
Sposób przygotowania:
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę. Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Następnie miksujemy. Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń. DO PODANIA: Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia. Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.
Składniki:
- Składniki:
- 0,5 litry mleka,
- 200 g miąższu dyni ( po obraniu),
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- Dodatkowo do podania:
- 300 g miąższu dyni (po obraniu) do dekoracji,
- 2-3 kostki białej czekoladydo dekoracji,
- Melisa do dekoracji,
- Masło do wysmarowania formy,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego