Placuszki dyniowo-jabłkowe
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do startych składników dodać jajka, mąkę i cukier waniliowy. Cukru można dać więcej , jak dla mnie ta ilość wystarczająca bo i dynia i jabłka są słodkie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe placuszki podałam z frużeliną brzoskwiniową.
Składniki:
- 400 g obranej dyni
- 4 średnie jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia