Pizza z chleba (bułek)
Pizza z chleba (bułek)
Sposób przygotowania:
Chleb/bułki należy namoczyć w mleku. Pieczywo odcisnąć i dokładnie wymieszać z dodatkiem jajka. Masę doprawić do smaku i przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Następnie podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć na niej kawałki szynki i suszone pomidory. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Upieczoną pizzę podawać z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności)
- mleko do namoczenia pieczywa
- 1 jajko (małe)
- sól, pieprz
Dodatki:
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego
- 15g żółtego sera
- 30g szynki
- suszone pomidory
- szczypiorek
- prażona cebulka